UZMANIN KALEMİNDEN: ÖĞRETMEDE BAŞARI-1

UZMANIN KALEMİNDEN: ÖĞRETMEDE BAŞARI-1

  GİRİŞ

  Kapak fotoğrafındaki takım ülkedeki en prestijli hazırlık turnuvalarından biri olan Tarsus Amerikan Koleji’nin düzenlediği turnuvada şampiyon olmuştu. Ben de turnuvanın en değerli oyuncu seçilmiş ve devam eden süreçte Fenerbahçe’ye transfer olmuştum.  Takımın başında ise; basketbol oynadığım dönemde oyunumu iki seviye yukarı çıkartmış ve sosyal hayatımda bana abi olup kişisel gelişimimde de katkısı olan bir isim vardı: Levent Lüle. Levent Abi Efes altyapısından yetişmiş isimlerden biridir. Oyunculuk kariyerini erken noktalayıp ülkemizdeki lig seviyelerinin birçoğunda fark yaratıp şampiyonluklar yaşamış bir koçtur. Öğrettiği birçok kavramı devam eden yaşantımda uygulamaya devam ediyorum. E katkısını da görüyorum tabii 🙂

  Bugün  Levent Abim’in kitabından “Öğretmede Başarı” serisinin ilk bölümünü sizler için derledim. Herkese iyi okumalar 🙂

Başarılı antrenörlerin ortak noktaları vardır, çok iyi birer öğretmenlerdir. Oyuncularını ve yardımcılarını motive etmekte, onlara bir şeyler öğretmekte, onları yönlendirmekte ve onların arasındaki bağları güçlendirmekte birer ustadırlar. Özetlemek gerekirse, iyi öğretmenler iyi birer antrenördürler.

  Başarılı antrenörler organizasyona özellikle önem verirler. Bütün bir sezon boyunca, belirledikleri hedefe ulaşmak için en iyi metodu uygularlar. Antrenman programlarını en ince ayrıntılarına kadar düşünüp, hazırlarlar. Dinlediğim ve izlediğim başarılı antrenörlerden bir şeyler öğrenmeye çalıştım. Bu şekilde derlediğim bilgiler ÇALIŞMA REHBERİ adını verdiğim bir el kitabını oluşturdu. 

  1) Tekrar Alışkanlık Yaratır: Öğretirken geliştirici bölümün tüm metodunu benimseriz ve bölüme daha çok önem veririz Bundaki nedenimiz öğrenilen tekniklerin alışkanlık haline dönüştürülmesidir. Alışkanlık haline dönüşmüş hareket maç esnasında oyuncuların üstündeki baskıyı azaltır.

2) Alan ve Zamanın En İyi Değerlendirilmesi: Drillere olabildiğince çok oyuncuların katılımı önemlidir. Driller esnasında bütün oyuncuları hareket halinde tutmayı amaçlarız. Çalışmalar sırasında oyuncuların motivasyonu önemlidir. Bu nedenle hareket esnasında gerekli bilgileri onlara sürekli tekrarlarız.

3) Çalışmanın Sürekliliği: Antrenmanı belirli bir oyuncunun yanlış uyguladığı hareketi göstermek için durdurmamalıyız. Bu oyunculardan antrenman sonrasında kendilerine ayırdığımız DÜZELTME bölümünde hatalarını düzeltmesi için bizimle kalmasını isteriz. Böylece daha çok yardıma gereksinim duyan oyuncularla, diğer oyuncuların gelişmelerini engellemeden çalışma olanağı elde ederiz.

4) Anlatımda Sadelik: Çok uzun, sıkıcı ve karmaşık cümleler ile bir şeyler öğretmeyi amaçlamak oyuncuların kafasını karıştırmaktan öteye geçemez. Bu tür konuşmalar oyuncuların sürantre olmaları kadar zararlıdır. Antrenör olarak oyuncularla konuşmalarımız her zaman sade, açık ve tümüyle öğreticidir. Bizim oyuncularımızla konuştuğumuz yegane dil budur. 

5) Antrenman, En İyisini Öğretmek ve Öğrenileni Sürdürmeyi Amaçlamalıdır: Antrenmanlarda hemen hemen hiç durmadan çalışmamıza karşın oyuncularımızın gösterdikleri çabaları değerlendirip onların bilgilerini sürekli tazelemelerini sağlarız. Hareketleri iyi uygulayan oyuncuları teşvik eder ve onları yüceltici sözlerle destekleriz. Böylece bütün oyuncuların iyi uygulamanın ne demek olduğunu anlamalarını sağladığımıza inanırız.

 – LEVENT LÜLE

 

Yazar notu: Oyuncu iletişimi konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahip olan Levent Abi; aynı zamanda maç önü yaptığı konuşmalarla da gerçekten hepimizi inanılmaz motive ederdi 🙂 Son olarak; her zaman bana söylediği bir söz vardı. Ne kadar dirensem de yine o haklı çıktı 🙂

 

Yorum Yok

Yorum Yazın