SAĞLIKLI BESLENMENİN GÜNLÜK YAŞAMIMIZDAKİ YERİ | NEBAHAT YILDIRIM

SAĞLIKLI BESLENMENİN GÜNLÜK YAŞAMIMIZDAKİ YERİ | NEBAHAT YILDIRIM

BİLİNÇLİ VE SAĞLIKLI BESLENMELİYİM


Çağımızda kentleşme, ekonomik durum ve küreselleşme, toplumun yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarında önemli değişimler göstermektedir.
Yapılan bilimsel araştırmalar beslenmenin önemini ortaya çıkarmakta; beslenmenin, tıbbın ana damarlarından biri olduğuna dikkat çekmekte, bilinçli beslenmenin, hayatın uzamasında ve ileri yaşların verimli ve sağlıklı geçirilmesinde etkili olduğunu göstermektedir.
Beslenme sadece canımızın istediği besinleri yemek, içmek değildir. Beslenmenin sağlığı korumak ve
yaşam kalitesini artırmak için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli ölçüde ve uygun zamanlarda almak için bilinçli olarak yapılması gerekmektedir.

Yeterli ve Dengeli Beslenme; kişilerin büyüme ve gelişme seviyelerine ulaşabilmesi, hastalıklardan korunması ve kaliteli bir yaşam tarzına sahip olmaları için önemli bir gereksinimdir. Cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite, fizyolojik ve genetik faktörler, hastalık durumu gibi faktörler alınması gereken besin ögeleri miktarını etkilediğinden, beslenme kişiye özel olarak hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

Karbonhidratlar: Enerji gereksiniminin çoğunluğu CHO’lardan sağlanması gerekmektedir. DRI (Dietary reference intakes)’a göre sağlıklı yetişkin kişiler için diyetin karbonhidrat içeriği günlük enerjinin %45-65 arasında olmalıdır.

Proteinler: Vücudumuzdaki bütün olayların yapı taşlarını oluşturduğu için günlük diyetle alınması zorunlu besin ögelerindendir. DRI (Dietary reference intakes)’a göre sağlıklı yetişkin bireyler için diyetin protein içeriği günlük enerjinin %10-35 arasında olmalıdır.

Yağlar: DRI (Dietary reference intakes)’a göre sağlıklı yetişkin bireyler için günlük yağ tüketimi enerjinin %20- 35’i arasında olmalıdır. Yağlı gıdalar da proteinler gibi midede tokluk hissini artırmaktadır. Yağda eriyen vitaminlerin eksikliğinin oluşmaması için % 20’nin altına inilmemesi gerekmektedir. Yağların günlük tüketim ölçüleri kadar çeşidi de önem taşımaktadır. Doymuş ve trans yağlar elzem yağ asidi olmadığından fazla miktarları LDL kolesterol düzeyini yükselterek kalp hastalıkları riskini de önemli oranda artırmaktadır. Bu bilgi doğrultusunda yüksek miktarda protein bulunduran besinlerin, yüksek doymuş yağ içerdiğini de unutmamak gerekir.

Vitaminler ve mineraller; insan bedeninde oldukça az miktarlarda bulunmasına rağmen mineral ve vitaminlerin bedendeki etkileri fazladır. Günlük alım miktarları eksikliğinin görülmemesi için çok önemlidir. Bunun yanında günlük beslenmede atlanan vitamin ve minerallerin saklama, hazırlama ve pişirme sırasında kayıplarının en aza indirilmesi gerekmektedir.

İşin özü; sağlıklı ve düzenli beslenme hayatımızın her anında bizi etkileyen önemli bir husustur.

 

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/stj.dytnebahatyldrr/?hl=tr

1 Yorum
  • Fatma ÖZTÜRK
    06 Ocak 2021 Cevapla

    Pandemi döneminde beslenme aliskanlislarimizla ilgili tavsiyelerinizi de bekliyorum

Yorum Yazın