OMEGA-3’ÜN HAYATIMIZA ETKİSİ NEDİR? | NEBAHAT YILDIRIM

OMEGA-3’ÜN HAYATIMIZA ETKİSİ NEDİR? | NEBAHAT YILDIRIM

 

OMEGA-3

  Omega-3 yağ asitleri,çoklu doymamış yağ asitleri grubuna giren temel yağ asitlerindendir.Omega-6 ve Omega-3 madde lipitlerinin kontrüksiyonundaki ufak ayrımlar vücutta büyük bir öneme sahiptir. Omega-3 yağ asitleri birçok metabolik süreçte rol alır ve düşük düzeyde alınması ya da yağ asitleri arasındaki dengenin bozulması bazı hastalıklara yol açmaktadır.İnsan bedeninde sentezlenemedikleri için besinlerle dışardan alınmaları gereken Omega-3 yağ asitleri tüketiminin artırılmasının; kan kolesterol düzeyini düşürdüğü, arteroskleroz oluşmasını geciktirdiği ve damarlarda oluşan trombozu önleyerek kalp spazmını önemli seviyede azalttığı belirlenmiştir.

Omega-3 yeşil yaprağı olan sebzelerde bulunmaktadır. Bu temellerden edinilen insan ve hayvanlarda EPA ve DHA sentezlenmektedir. Erken doğan bebekler , hipertansiyon hastaları ve diabet hastalarının linolenik asitten eikosapentoenoik ve dokosaheksoenik sentezin sınırı olması gerektiği bildirilmektedir. Suda yaşam sürdüren canlılar bulundukları ortamdaki yeşil bitkilerden edindikleri linolenik asit,eikosapentoenoik ve dokosaheksoenik sentezleyerek vücutta yağları biriktirmektedirler. Balık,midye,karides,istiridye gibi ilk olarak suda yaşam sürdüren canlılar ve ceviz, fındık, semizotu , ıspanak, keten tohumu, anne sütü kanola yağı gibi besinler de n-3omega kaynaklarındandır. Balık tüketemeyen, balık türlerine ulaşması sınırlı olan veya balık satın almak istemeyen kişiler için balık yağı desteği düşünülür.

Omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığı üzerine olan etkilerine bakıldığı zaman kalp-damar hastalıklarından yüksek tansiyona, Alzheimer ’dan depresyona, romatizmal hastalıklardan astıma, immun sistem hastalıklarından osteoporoza kadar onlarca hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemli pozitif etkilere sahip olduklarını göstermektedir. Dolayısıyla yukarıda bahsedilen hastalıkların önlenmesi ve tedavisi amacıyla beslenme alışkanlıklarımızda radikal değişiklikler yapmaksızın söz konusu yağ asitlerince zenginleştirilmiş süt ürünleri ile ceviz, badem, semizotu vb. gibi besinleri tüketmemiz gerekmektedir.

SAĞLIKLA KALIN 🙂

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/stj.dytnebahatyldrr/?hl=tr

Yorum Yok

Yorum Yazın