MOR EKMEĞİN ÖNEMİ | BEYZA KURTLAR

MOR EKMEĞİN ÖNEMİ | BEYZA KURTLAR

MOR EKMEK :

Fonksiyonel gıda grubuna giren mor ekmek insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle tanınmaya başlamıştır. Japonya’da üretimi zorunlu hale getirilen bu ürün insan sağlığı üzerindeki işlevleri sayesinde giderek popülaritesi artan ve birçok ülkede de üretimine başlanan bir üründür. Mor ekmeğin oluşumunda temel rol oynayan antosiyaninler flavonoid bileşikler arasında yer almaktadır. Bunlar meyve sebzelere mavi, kırmızı, mor rengi veren pigmentler olarak bilinmektedir. Bu doğal pigmentlere antioksidan, antikanser, antidiabetik ve iltihap önleyici gibi sağlığa yararlı özellikleri ve aynı zamanda çekici renkleri nedeniyle gıda sanayinde ve alternatif tıpta çok önem verilmektedir. Şeftali, çilek, nar, kiraz, erik ve üzüm gibi renkli meyvelerin yanı sıra birçok koyu renkli sebzenin (siyah fasulye, kırmızı turp, kırmızı soğan, patlıcan, kırmızı lahana, mor mısır ve mor tatlı patates) hepsi antosiyanin bakımından zengin gıdalardır. Antosiyaninlerin sağlık üzerindeki etkileri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Ağız ve Boğaz Hastalıklarına Karşı Etkili,
  • Böbrekleri Güçlendirici,
  • Koroner Kalp Hastalıklarına Karşı Yararlı,
  • Kansere Karşı Etkili,
  • Kan Dolaşım Bozukluklarına Karşı Etkili,
  • Bazı Göz Hastalıklarında Tedavi Edici ve
  • Oksidatif Stresi Azaltıcı Etkisi bulunmaktadır.

Mor ekmek, renginin mor olmasından dolayı olmamakla birlikte sağlık üzerindeki etkileriyle önem kazanmış bir ürün olarak düşünülmelidir. Mor ekmeği üretmedeki amaç normal ekmeğin aksine farklı bir renkte ekmek üreterek piyasaya ilgi çekici bir ürün sunup satışları arttırmak değildir. Amaç mor renkli meyve ve sebzelerden elde edilen antosiyanin bileşenlerini insan sağlığı üzerinde etkili bir hale dönüştürerek insanların çok fazla tükettiği bu gıdaya fonksiyonel bir yapı kazandırmaktır.

Gerçek mor ekmek ile sahtesini birbirinden ayırmak için limon suyu kullanılmaktadır. Limon asidik bir yapıda olduğu için mor ekmeğin ana etmeni olan antosiyaninler , pH değeri değiştikçe renk değişimine uğramaktadır. Böylece gerçek mor ekmeğin üzerine limon sıkıldığında saniyeler içerisinde pembe veya kırmızı renge dönüşmektedir. Sahte mor ekmekte ise böyle bir değişim gözlenmemekle birlikte tadı gerçeğine göre acımsı olmaktadır.

Hipokrat yaklaşık 2500 yıl önce; ‘‘Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.’’ diyerek besinlerin sağlık yönünden önemine dikkat çekmiştir. Fonksiyonel gıdalar tam da bu yönden bizlerin hayatında büyük rol oynamaktadır. Sağlıkla kalın ?

 

Yorum Yok

Yorum Yazın