EVDE BASİT TARİFLER-5 I YAĞMUR MUHARREMOĞLU

EVDE BASİT TARİFLER-5 I YAĞMUR MUHARREMOĞLU

  Herkese selam,

  Bugün konumuz “Tam Buğday Ekmeği”. Yazarlarımızdan Aylin Çetinol’un 3 Şubat tarihli “BEYAZ EKMEK Mİ DAHA FAYDALI YOKSA TAM BUĞDAY EKMEĞİ Mİ?” yazısında faydalarına değinmişti. Bu yazımıza da blog sayfamızın Sağlık kategorisi altında bulabilirsiniz. Şimdi biraz Tam Buğday Ekmeğini tanıyalım.

  Tam buğday ekmeği nedir?

  Tam buğday terimi, Karyopsis olarak da bilinen tahıl çekirdeğinin 3 bileşenini de içerir. Bunlar Kepek, Rüşeym ve Endospermdir. Pek çok beyaz ve buğday ekmeğinde kepek ve rüşeym alınır. Çekirdeğin üç parçasının da saklanması ekmeğin daha besleyici olduğu ve vücudumuzda sindiriminin daha uzun sürdüğü anlamına gelir. Tam buğday ekmeği yalnızca tam buğday unu içerir.

  100 gr. Tam buğday ekmeği;

  247 kcal, 3,4 gr toplam yağ, 400 mg sodyum, 248 mg potasyum, 41 gr karbonhidrat, 6 gr şeker, 13 gr protein, 107 mg kalsiyum, 82 gr magnezyum ve demir, B6, A, C vitaminleri içerir.

  Ata buğday kavramları ve çeşitleri nelerdir?

  Anadolu’da yetişen pek çok ata buğday çeşidi vardır. Bunlara örnek Siyez, Kavlıca, Karakılçık buğdayı verilebilir. Siyez buğdayı ilk olarak 10.000 yıl önce Yakın Doğu’da tespit edilmiştir. Kültüre alınmış günümüz buğdayının atasıdır. Günümüzde halen Kuzey Anadolu’da, Balkan ülkelerinde, Almanya, İsviçre, İspanya ve İtalya’da ekimi yapılmaktadır. Türkiye’de Kastamonu yöresi Siyez buğdayının en rahat ve en çok yetiştiği bölgedir, fakat bu bölge dışında yetişmez denilemez.

  Siyez buğdayı yapılan çalışmalara göre yüksek yağ içeriğine sahiptir. Ekmeklik buğdaya göre özellikle göz sağlığı için faydalı olan daha fazla sarı lutein oranına sahiptir. Düşük glisemik indekse ve iyi bir protein oranına (14-25/100 g) sahiptir. Sağlığa pek çok faydası olan fenolikler, tokoferoller ve karetenoidler açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin bir yapıdadır. Bu da onu ekmek yapımında öne çıkarmak için oldukça güçlü bir alternatif yapıyor.

  Şimdi gelelim tarifimize;

  Malzemeler

  • 500gr Un
  • 10gr Tuz
  • 35gr Yaş maya
  • 350ml Su

  Yapılışı

  Tarttığımız 500 Gr unumuzu kabımıza alalım. Ardından mayamızı, tuzumuzu, ve suyumuzu ekleyip yoğurmaya başlayalım. Elde ettiğimiz hamuru mayalanması için 1 saat dinlendirelim. Dinlenen hamurumuza yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize alıp şekil verdikten sonra üstünü bıçak yardımıyla  çok derin olmayacak şekilde çizelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında ilk 15 dakikasını  buhar desteği ile kontrolü bir şekilde pişirdikten sonra diğer 15 dakikasını normal fırın ayarında pişirelim. Not: Fırınınızın buhar desteği yoksa bir borcama yarısına gelecek şekilde su koyup fırınımızın tabanına koyalım. 

  Buhar desteği neden önemli 

  Bir buharlı fırın, gevrek altın-kahverengi kabuk ile yepyeni bir lezzet, havadar ekmek dünyası kapılarını size açar. Buhar eşit bir sıcaklık oluşturduğunda, hamurunuzun kabarmasına için mükemmel olduğu kanıtlanır. Sağlıkla kalın…

Yorum Yok

Yorum Yazın