COVİD-19 SÜRECİNDE VİTAMİN VE MİNERALLERİN ÖNEMİ | BEYZA KURTLAR

COVİD-19 SÜRECİNDE VİTAMİN VE MİNERALLERİN ÖNEMİ | BEYZA KURTLAR

 * Koronavirüs hastalığı (COVID-19) ilk olarak Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde bildirildi ve o zamandan beri dünya çapında çok sayıda ölüme ve ekonomik kayba neden oldu. Zayıf sosyo-ekonomik durum veya zayıf bağışıklık gibi faktörler, COVID-19’a karşı savunmasızlığı artırmış gibi görünmektedir. Bağışıklık ve beslenme arasındaki ilişki iyi bilinmektedir. Azalan bağışıklık, solunum virüsleri ile enfeksiyon için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Uygun bir diyet ve iyi beslenme durumu, enfeksiyonları önlemek için optimal bir bağışıklık tepkisi için önemli unsurlar olarak kabul edilir.

  * Corona virüsle beraber tüm dünyada virüsün yayılmasını azaltmak amacıyla karantina uygulaması yaygınlaşmıştır. Karantina sırasında, artan makrobesin alımına obezitede olduğu gibi mikrobesin eksikliği de eşlik edebilir. Bu nedenle, bu süre zarfında, yüksek miktarda mineral, antioksidan ve vitamin içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenini takip ederek beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önemlidir.

 *  Mikro besinleri içeren meyve ve sebzeler bağışıklık fonksiyonunu artırırlar. E vitamini, C vitamini ve betakaroten gibi bu mikro besinler antioksidanlardır. E vitamininin başlıca diyet kaynakları bitkisel yağlar (soya fasulyesi, ayçiçeği, mısır, buğday tohumu ve ceviz), kuru yemişler, yağlı tohumlar, ıspanak ve brokolidir. Betakaroten en çok tatlı patates, havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken; kırmızı biber, portakal, çilek, brokoli, mango, limon ve diğer meyve ve sebzeler C vitamini içerir. Karantina; dış mekânda daha az zaman harcanması, daha az güneş ışığı alma ve ciltte daha düşük D vitamini üretiminin azalmasına sebep olabilir ve D vitamini içeren besinlerin tüketimini artırmak gerekir. D vitamini yoğun olarak balık, karaciğer, yumurta sarısında bulunur. Çinko içeriği en zengin besinler ise kümes hayvanları, kırmızı et, fındık, kabak çekirdeği, susam tohumu, fasulye ve mercimektir.

  * Vitamin ihtiyacının daha fazla olduğu durumlarda (hamilelik ve yaşlılık) veya önerilen miktarların altındaki vitamin alımlarında vitamin eksikliğiyle ilişkili ve semptomlarla karşılaşılmasına neden olabilir. Bu tip durumlarda gerekli testlerin yapılmasıyla birlikte doktor ve diyetisyen ışığında eksikliği hissedilen vitamin grubu bireye diyetle ya da besin takviyesi (supplement) olarak verilebilmektedir.

 

5 Yorum
  • Emirhan erkan
    10 Ocak 2021 Cevapla

    Gerçekten bu dönemde herkesin bilmesi ve uygulaması gereken bilgileri çok güzel ve özenli şekilde yazmışsınız başarılarınızın ve çalışmalarınızın devamını dilerim .

  • Ceren madran
    10 Ocak 2021 Cevapla

    Malum korona virüs dönemindeyiz immün sistemi de güclendirebilmek için hangi vitaminlerin daha etkili ve önemli olduğu yetersizlikleri durumunda hangi yolları izlememiz gerektiği oldukça güzel bir şekilde açıklanmış

  • Cem aksaç
    10 Ocak 2021 Cevapla

    Pandemi sürecinde vitaminlerin önemini bir kere daha farketmiş olduk teşekkürler…
    Sonraki yazılarınız bekliyoruz

  • Ecem Cakir
    10 Ocak 2021 Cevapla

    Özellikle böyle bir dönemde sağlıklı kalmaya daha da özen göstermemiz gerekiyorken herkesin işine yarayacak çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler ?? ?

  • Şükran SÜREN
    12 Ocak 2021 Cevapla

    Pandemide çocuklarımızın kısıtlamalar yüzünden evde kaldıkları, sosyal etkinliklerine ara verdikleri ve dersleri online takip etmelerinden dolayı günde en az 7 saat hareketsiz bilgisayar karşısında kaldıkları bir süreçteyiz. Bir öğretmen anne olarak öğrencilerimin bu zorunlu sebeplerden dolayı kontrolsüz kilo aldıklarını gözlemliyorum. Bu bağlamda yazınız benim için çok faydalı oldu. Edindiğim bilgiler doğrultusunda kendi çocuğumu velilerimi ve öğrencilerimi yönlendireceğim. Annelerimizin hem kendileri hem de çocukları için ara öğün olacak sağlıklı atıştırmalık tarifleriniz olursa bizimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Yorum Yazın