COVİD-19 DÖNEMİNDE SAĞLIKLI BESLENME | BEYZA KURTLAR

COVİD-19 DÖNEMİNDE SAĞLIKLI BESLENME | BEYZA KURTLAR

  Covid-19 Pandemik Salgın Döneminde Çocuklar ve Ebeveynlerine Yönelik Sağlıklı Beslenme Önerileri

 

 * Normal yaşamdaki yoğunluklar aile yemeklerini zorlaştırabilmektedir. Fakat bu dönemdeki fırsatı değerlendirerek aile yemeklerinin artırılması önerilmektedir. Araştırmalar, daha sık aile yemeklerinin, çocukluk çağı obezite riskini azalttığı ve çocuklarda sağlıklı beslenme, iyilik hali, bilimsel ve akademik performansı arttırdığı göstermektedir. Günlük menülerin çocuklarında buna dahil olarak planlanması, çocukların hayal gücünü arttırmaya yardımcı olmaktadır.  Çocukların dahil ederek yemek pişirilmesi çocuklarda gıda kabulünü arttırmaktadır.

 * Çocuğunuza besinleri seçme ve tanıma şansı tanımalısınız. Örneğin; sebzeleri sevdirmek istiyorsanız en az iki çeşit sebze yemeği hazırlayıp “pırasa mı yersin, brokoli mi?” şeklinde sormalı ve kararı ona bırakmalısınız. Tek çeşit sebze yemeği sunduğunuzda tam da “hayır” deme çağında olan çocuğunuz yemeği reddedecek, ilerisi içinde o besin hakkında olumsuz duygular hissedecektir. Aynı zamanda malzemeler hakkında bilgi birikimi olacaktır. Ebeveynlerle aynı yiyeceklerin tüketilmesi çocuklarda yemekleri yeme ve deneyimleme olasılığını arttırmaktadır. Öncesinde fazla zaman ayrılamayan sunumlar yerine bu dönemde çocuklara yemekleri eğlenceli şekillerde sunmak besinlerin keşfini arttırmaktadır. Örneğin pancarın renginden faydalanmak, farklı şekillerde sebze ve meyveleri doğramak, tabaklarda hayvan şekilleri gibi şekiller oluşturmak görsel zekayı ve besin tüketimini arttırmaktadır.

 * Çocukların çeşitli sebze ve meyveleri evde yetiştirmesi büyümesini gözlemlemesi ile de hem yaratıcılığını hem de besin tüketimini arttırmaktadır. Yemekleri az yağlı ve az tuzlu yaparak çocuğunuzun damak tadının bu doğrultuda gelişmesini sağlamalısınız. Sofrada tuz bulundurmamalısınız. Çocuğunuza etin yanında patates kızartması veya asitli içecek yerine salata veya yoğurt, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketme alışkanlığını kazandırmalısınız. Şeker, çikolata veya bunlarla yapılmış besinleri ona ödül gibi sunmak yerine haftanın bazı günleri kaçamak şeklinde ailecek tüketmelisiniz. Örneğin; yemeğini ye, sana cips, şeker, çikolata vereceğim demektense haftada bir gün evde hazırladığınız sağlıklı atıştırmalığı ‘Hadi, hep beraber yiyelim’ diyerek sunabilirsiniz. Çocukta kazandırılması gereken bir alışkanlık da öğünlerin düzenli olması ve tabağına koyulan yemeğin bitirilmesidir. Besinlerle tanıştıkça çocuklarınıza faydalarını bir birey gibi anlatmalı ve  neyi ,neden yemesi veya yememesi gerektiğini öğrenmesini sağlamalısınız ?

 

 * Çocukların veya yetişkinlerin ara öğün olarak sağlıksız yiyecekler (cips,çikolata vb.) yerine fazla zaman almayan , evde olan malzemelerle yapılabilen , basit sağlıklı atıştırmalık tarifleri ;

 

 

Malzemeler : 1 adet küçük muz

2 tatlı kaşığı tahin

Üzeri için ; dilerseniz kırılmış ceviz

Enerji 134,5 kcal
Protein 2,8 g
Karbonhidrat 19,1 g

Malzemeler: 1 adet hurma

1 çay kaşığı fıstık ezmesi (ezme yoksa ceviz, badem de kullanılabilir.)

Enerji 73,8 kcal
Protein 1,5 g
Karbonhidrat 12,1 g

2 Yorum
  • Alev Bıtırak
    22 Ocak 2021 Cevapla

    Emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım oldu.Tesekkurler …

  • Şükran Süren
    22 Ocak 2021 Cevapla

    Faydalı bilgiler ve öneriler. Çok teşekkür ediyorum.

Yorum Yazın