BESLENME VE RUH HALİ İLİŞKİSİ NEDİR? | BEYZA KURTLAR

BESLENME VE RUH HALİ İLİŞKİSİ NEDİR? | BEYZA KURTLAR

  BESLENME VE RUH HALİ İLİŞKİSİ 

  Beslenme , temelde metabolik enerji üretimi için gerekli iken zihin ve bilişi de etkilemektedir. Bazı besin ögeleri yetersizliği de yalnızca zihinsel ve ruhsal düşüşe değil, saldırgan davranışların sergilenmesinde de etkisi vardır. Beyin-bağırsak ilişkisi son zamanlarda sıklıkla konuşulan ve bağırsak sağlığının zihin sağlığını arttırıcı veya azaltıcı etkileri tartışılmaktadır.

  Temel olarak, triptofandan zengin beslenme ile beyin-bağırsak-mide de artan serotonin seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Triptofan, mutluluk hormonu olan serotonini arttırır. Mutluluk hormonu arttıkça iştah azalır. Ayrıca uyku bozukluklarında, kabızlıkta ve depresyonda vücuttaki triptofan düzeyi düşer. Besinsel kaynakları; ceviz, badem, susam, kabak çekirdeği, istiridye, salyangoz, ahtapot, kalamar, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak ve yumurta zengin kaynaklarıdır.

  Peki bu konuda çalışmalar ne diyor ?

  • Uzun süreli açlık (çok düşük kalorili diyetler ile beslenmek) stres hormonlarında artışa yol açarak ruh halini negatif etkilemektedir.
  • Ilımlı miktarda (200 mg/gün kafeini aşmayacak şekilde) ve düzenli kafein alımının sakinliğe yardımcı olmasının yanı sıra 45 yaş üzeri kadın ve erkeklerde sinirlilik ve gerginliğe sebep olmaktadır.
  • Magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko alımının depresif semptomlarının yaygınlığı ile ters ilişki olduğu gösterilmiştir.
  • Yeni Zellanda’da genç erişkinlerde karbonhidrat tüketimini araştıran bir çalışmada, meyve-sebzelerin bol miktarda tüketildiği bir diyet uygulayan katılımcılar daha sakin, daha mutlu ve enerjik hissettiklerini bildirmişlerdir.
  • 1046 Avustralyalı kadının incelendiği çalışmada daha düşük kırmızı et tüketimi, depresyon ve anksiyete riskinin iki katına çıkmasıyla bağlantılı bulunmuşken, ihtiyaçtan fazla alınan proteinin de riski arttıracağı bildirilmiştir.
  • Suyu az tüketen bireyler ile su tüketimi fazla olan bireylerin depresyon ölçekleri karşılaştırıldığında su tüketimi yüksek olan bireylerde depresyon riskinin az olduğu bulunmuştur. Kadınların ortalama 2,5 L ; erkeklerin ise ortalama 3 L su tüketimi gereklidir.
  • Rafine karbonhidratlar, şeker ve doymuş yağ asitleri bakteri dengesini bozmaktadır. Diğer bir yandan baklagiller, hindiba kökü, rafine edilmemiş buğday, yulaf, muz, yer elması, kuşkonmaz gibi ‘prebiyotik besinler’ bağırsak bakterilerini ve onların faaliyetlerini desteklemektedir. Değişen bağırsak bakterileri oranı ile bilişsel değişiklikler izlenmektedir.

  Her zaman dengeli ve sağlıklı beslenmek temel hedefimiz olmalıdır . Sonuç olarak; ne yersek oyuz …

  Sağlıklı günler dilerim 🙂

 

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/healthydayswithbeyza/?hl=tr

1 Yorum
  • Gıdacı
    07 Mart 2021 Cevapla

    Yazınızı çok beğendim tebrik ederim. Bende bir şey eklemek istedim nacizane. Bir gıdaya aşermek o gıdanın içeriğine ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelir. Mesela birinin canı ısrarla muz çekmesi onun o anda potasyuma ihtiyaç duymasıdır. Buradan gelmek istediğim konu beslenme ile psikoloji çok yakından ilişkilidir.

Yorum Yazın