RENKLERİN BESLENME ÜZERİNE ETKİSİ | AYLİN ÇETİNOL

RENKLERİN BESLENME ÜZERİNE ETKİSİ | AYLİN ÇETİNOL

 

Renkler Beslenmemiz Üzerinde Nasıl Etkili Olur?

Beslenme üzerinde pek çok faktörün etkili olduğu bilinmektedir. Bunlardan birisi de renklerdir. Renkler tüketimde etkisinin yanında, insan psikolojisi ve satın alma isteği üzerinde de etkilidir. Bu yazımda renklerin insan psikolojisi ve beslenme üzerinde nasıl etkileri olduğundan ve renklerine göre besinlerin nasıl özellikler taşıdığından bahsedeceğim.

Renkler insan psikolojisi üzerinde algılamaya bağlı olarak etki gösterir. Mesela çevredeki renklerin insanların aç olmadığı halde yemek yeme ihtiyacı duymasına yol açarak insan psikolojisi üzerinde etkili olduğu görülür ve bu durum pazarlama çalışmalarında tüketiciyi etkileme yollarından biri olarak kullanılır. Bir fast food restoranının iç mekanının veya reklam panosundaki logosunun iştah uyandırıcı renklerle tasarlanması buna örnek olarak verilebilir. Bu açlık hissi uyanmış müşterileri çekmek için iyi bir yoldur.

Şimdi hangi rengin nasıl etkili olduğuna ve renklerine göre tüketebileceğimiz sağlıklı sebze ve meyvelere birlikte bakalım;

Kırmızı: İştah açar, tekrar yemek yeme isteğini oluşturur. Tüketebileceğimiz sağlıklı kırmızı renk besinler ise kalp sağlığını korumada önemlidir ve antioksidan kaynağıdır. Örneğin; domates, kırmızı biber, kiraz, çilek…

Turuncu: Açlığı tetikleyici bir renktir. Sağlıklı turuncu renk besinler yüksek c vitamini ve lif içeriğine sahiptir. Örneğin; portakal, mandalina gibi turunçgiller

Sarı: Enerji ve neşe veren bir renktir, iştah açan renkler arasında olduğu bilinmektedir. Sağlıklı sarı renk besinler turuncuda olduğu gibi yüksek c vitamini ve lif içerirler. Örneğin; limon, ananas, sarı biber…

Yeşil: Doğayı ve tazeliği çağrıştırır. Özellikle diyet ürünlerinde ve sağlık firmaları tarafından kullanılır. Sağlıklı yeşil renk besinler önemli vitamin, mineral ve lif kaynağıdır, kansere karşı koruyucudur. Örneğin; maydanoz, ıspanak, marul, roka, brokoli, kabak, nane, yeşil elma…

Mavi: Huzur ve dinginlik sağlar. Yemekleri daha sakin yemenizi ve tokluk hissinin artmasını sağlar. Bilinen mavi renkte besin bulunmadığı için beyinde yeme isteği uyandırmaz.

Mor: İştah kapatan ve iştahı dengeleyen bir etkiye sahiptir. Sağlıklı mor renk besinler bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcıdır. Örneğin; mor lahana, patlıcan, böğürtlen, mürdüm eriği…

Beyaz: Sadeliği ve temizliği simgeler. İştah dengeleyici etkisi olduğu söylenmektedir. Beyaz renk besinler enfeksiyonlardan koruyan anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Örneğin; soğan, sarımsak, karnabahar…

Kahverengi-Siyah: İştah azaltan renklerdendir. Özellikle anti-kanserojen etkisi vardır. Kahverengi ve siyah renkli besinlere kuru üzüm, keçiboynuzu, kakao, çörek otu gibi örnekler verilebilir. Meyvelerdeki renkler bazen belli bir konuda sağlık üzerine etkileriyle vurgulanır. Örneğin; kırmızı renk kalp sağlığında, turuncu renk kanser önleyici, yeşil renk toksin temizleyici, beyaz renk bağışıklığa destek olarak önerilmektedir.

Sağlıklı beslenmede farklı renklerdeki bitkisel ürünlerin tüketilmesi önemlidir. Sadece tek tip yani tek renk besinle beslenmemeliyiz. Bu şekilde günlük olarak yeterli miktarda mineral ve vitamin alınabilir. Bunların yanında tabii ki besin grubunda çeşitliliklerin olması da önemlidir.

 

2 Yorum
  • FATMA ÖZTÜRK
    10 Şubat 2021 Cevapla

    Hiç bu açıdan düşünmemiştim paylaşımlarınız için teşekkürler

  • Alev Bıtırak
    10 Şubat 2021 Cevapla

    Çok keyifle okuduğum ve bir o kadar da faydalı bilgiler verdiğiniz yazınız için teşekkürler…..

Yorum Yazın