KRİLL YAĞININ FAYDALARI | AYLİN ÇETİNOL

KRİLL YAĞININ FAYDALARI | AYLİN ÇETİNOL

Krill Yağı
Krill yağı, okyanuslardaki Euphausia superba isimli deniz canlısından elde edilen yağdır. Krill karides benzeri, kabuklu bir canlıdır. Okyanuslarda yaşaması sebebiyle dünyadaki en kalabalık hayvan türlerindendir. Krill yağı, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) da dahil, n-3 yağ asitleri açısından zengin bir yağdır. Yağ içerisindeki n-3 yağ asitleri fosfolipidlere tutunduğundan, diğer deniz kaynaklı n-3 yağ asidi kaynaklarından farklıdır. Ayrıca, yapısında bulunan güçlü bir antioksidan olan astaksantin sayesinde, antioksidan etkiye sahiptir.  islipideminin düzeltilmesi, kronik inflamatuvar hastalıklar ve kognitif bozukluklarda etkilidir.

Krill ve Balık Yağlarının Farkı Nedir?
Krill ve balık yağının her ikisi de EPA ve DHA gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içerirler. Aralarındaki fark ise balık yağında EPA ve DHA yağ astlerinin trigliserit formunda, krill yağında bu yağ asitlerinin temel olarak fosfolipid formunda olmasıdır. Krill yağındaki fosfolipitlere bağlı olan omega-3 suda çözünebilir haldeyken, balık yağındaki omega-3 çözünemez. Krill yağındaki bu çözünebilirlik omega-3’ün vücut tarafından emilip kullanılabilmesi açısından önemlidir. Omega-3’ün fosfolipitle taşınması sonucu bağırsaktan emilimi daha etkili olur ve biyoyararlanımı artar. Ayrıca krill yağının içeriğindeki astaksantin antioksidan potansiyelini arttırır. Bu durum krill yağının kolay okside olmamasını ve dayanıklı olmasını sağlar.

Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?
Pek çok araştırma omega-3 yağ asitlerinin tüketiminin arttırılmasının antitrombotik, anti-aritmik, antiaterosklerotik ve anti-inflamatuvar etkilerde artış olduğunu ve insülin direncini olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. İçeriğindeki fosfatidilkolinin tek başına karaciğer hastalıklarını ve homosistein düzeyini iyileştirici, solunum distresini azaltıcı etkileri vardır. Astaksantin ise oksidatif hasarın önlenmesi, immün sistemin kuvvetlendirilmesi gibi işlevlere sahiptir. Mental sağlık için deniz ürünlerinin tüketilmesi akıl sağlığının ve bilişsel kapasitenin korunması, nörodejeneratif sürecin azaltılması amacıyla önerilmektedir. Bunların dışında;
• Kötü kolesterolü (LDL) düşürür, iyi kolesterolü arttırır.
• Kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır.
• Eklem ağrılarını ve artrit semptomlarının iyileşmesine yardım eder.
Tedavide net olarak kullanımı önerilmemekle birlikte gıda takviyesi olarak krill yağı piyasada balık yağına benzer kapsüller halinde bulunur. Balık yağına göre maliyeti biraz daha yüksektir. Balık kokusu ve tadı yoktur. Krill yağı kardiyovasküler hastalığı olanlar, romatizmal sorunları olanlar, menstural sendromu olan ve menapoz dönemindeki kadınlar, kan kolesterol seviyesi yüksek olanlar, depresyon sorunu olanlar için fayda sağlayabiliyor. Bunların yanında deniz ürünlerine alerjisi olan kişilerin kullanmaması, kan sulandırıcı ilaç alan, hamile ve emziren annelerin hekimlerine veya eczacılarına danışarak kullanmaları önerilir.

 

Yorum Yok

Yorum Yazın