KİNOA VE SAĞLIK I AYLİN ÇETİNOL

KİNOA VE SAĞLIK I AYLİN ÇETİNOL

Kinoa ve Sağlık Üzerine Etkileri
Kinoa (Chenopodium quinoa), ıspanak ve pancarla aynı Chenopodiaceae familyasına ait, tek yıllık otsu bir bitkidir. Eski yıllarda, yüksek besin değerinden dolayı ‘’altın tahıl’’ ve “ana tahıl” da denilmiştir.
Kinoanın karbonhidrat içeriği, faydalı hipoglisemik etkilere sahiptir ve serbest yağ asitlerinin azaltılmasını teşvik eder. Diyete eklendiğinde, kinoa tohumlarının total serum kolesterol, LDL ve trigliserit seviyelerini azaltarak hipokolesterolemik etki gösterdiği ve HDL seviyesinin düşmesini engellediği gözlemlenmiştir. Bu yüzden nutrasötik olarak kabul edilir. 9 esansiyal
aminoasidin tamamını içerdiğinden bir tam protein örneğidir. FAO tarafından yapılan karşılaştırmalarda da protein içeriğinin ve kalitesinin, yaygın olarak kullanılan tahıllara göre, çok daha yüksek olduğu ortaya konmuştur. Vitamin, mineral ve lif içeriği bakımından zengin fonksiyonel bir gıdadır.
• Glutensiz olması sebebiyle gluten intoleransı olan kişilerin diyetlerinde kullanılabilir.
• Kan şekeri kontrolünde rol oynar, glisemik indeksi düşüktür.
• Metabolizmayı olumlu yönde etkiler.
• Lif içeriği sayesinde tok kalmaya yardımcı olur.
• Antioksidan, antidiyabetik, immünomodülatör aktiviteleri vardır.
Kinoanın insan beslenmesinde çok geniş kullanım alanları mevcuttur. Kendine özgü bir aroması vardır, baskın tat ve kokusu yoktur. Bu sayede rahatlıkla mutfaklarımızda kullanabiliriz. Tatlılarda, ara ve ana öğünlerde kullanılabilir. Pirinç veya bulgur gibi pişirilerek  tüketilebilir. Ekmek, kek, bisküvi, kurabiye gibi fırın ürünlerini yaparken un haline getirilip buğday unu ile karıştırılarak kullanılabilir. Bu sayede besin değeri fazla, yüksek protein içerikli ürünler üretebiliriz.
Kinoa unu gluten içermediğinden dolayı ekmek, kek gibi ürünlerde gluten içeren buğday unu ile karıştırmak önemlidir. Gluten, hamurdaki elastikiyeti ve gözenekli bir yapıya ulaşıp kabarmasını sağlar. Eğer gluten intoleransına sahipseniz gluten içermeyen farklı unlarla karıştırmayı tercih edebilirsiniz. Kullanmadan önce yıkanması önerilir; çünkü içeriğindeki antibesinsel faktör olan saponin nedeniyle acımsı bir tat oluşur. Yarım saat kadar suda bekletip ovalayarak yıkamanız acılığın geçmesini sağlayacaktır.

 

1 Yorum
  • Alev Bıtırak
    06 Nisan 2021 Cevapla

    Bu konuda bilinmeyen konular tamamlanmış oldu.Tesekkurler …Emeginize sağlık….

Yorum Yazın