PMS NEDİR? I BEYZA KURTLAR

PMS NEDİR? I BEYZA KURTLAR

PMS NEDİR?

Premenstrual sendrom (PMS), menstrual siklusun luteal fazında görülen ve menstruasyonun başlamasıyla birlikte düzelen fiziksel, davranışsal ve duygusal bozukluklar olarak tanımlanmaktadır. PMS ruhsal, fiziksel ve davranışsal belirtilerle kendini göstermektedir. Ruhsal belirtiler, sinirlilik, ağlama, depresif ruh hali, konsantrasyonda azalma, gerginlik, anksiyete, unutkanlık, huzursuzluk, şiddete eğilim, yalnız kalma hissi; fiziksel belirtiler, memelerde büyüme ve hassasiyet, vücutta ödem, kilo alımı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, iştah artışı, ciltte akne oluşumu veya artışı, aşırı susama, kas ve eklem ağrısı; davranışsal belirtiler ise yorgunluk, aşırı uyuma veya uykusuzluk, baş dönmesi, cinsel istekte değişiklik, iştahta artma veya azalmadır.

Premenstural sendrom, her kadının yaşadığı bir durum değildir . Erken yaşlarda alabilirse de , 30-45 yaşları arasında ve özellikle ovulasyon gören kadınlarda görülür. Kaynaklara göre, sendromu yaşayan kadın oranı %40’dan % 95’e kadar değişirken, etkilenme dereceleri de farklıdır. Bazı kadınlar hiç etkilenemezken, kadınların %30-50’si hafif ya da orta derecede, %10-20’si ise şiddetli derecede etkilenir.

Kişiden kişiye farklılık gösteren bu bulgular, korpus luteum geliştikçe artar ve son bir hafta en tepe değere ulaşır. Mensturasyondan hemen önce ostrojenin en düşük düzeye inmesiyle bulgular kaybolur.

PMS’DE BESLENME NASIL OLMALIDIR?

  • Çay, kahve, gazlı içeceklerin kafein açısından zengin olduğu göz önünde bulundurulmalı ve meme hassasiyeti, uykusuzluk ve sinirlilik artışının azalması için tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Tuz tüketiminin su tutulumuna etkisi düşünülerek, özellikle luteal dönemde diyetle sodyum alımının kısıtlanması gerekir.
  • E vitaminin ilk olarak memede şişlik ve hassasiyet gibi semptomları hafifletmede etkili olabileceği düşünülmektedir.
  • Süt tüketimi ve PMS ilişkisine bakıldığında, süt tüketiminin semptomlara iyi geldiği ve iştah artışını azalttığı söylenmektedir ancak kişinin süte karşı bir intoleransının olmaması gerekmektedir.
  • PMS’nin potasyum alımıyla pozitif yönlü ilişkili olabileceği düşünülmektedir . Yapılan bir çalışmada önerilen potasyum alım düzeyinin (4700 mg/gün) altında alımın bile PMS riskini artırabileceği (RR=1.46) yönünde etki gösterebileceği gözlenmiştir.
  • Menstrual siklusa ilişkin hormonal dalgalanmalar, iştah kontrolü ve yeme davranışını etkileyebilmekte; menstrual siklus ve PMS’ye bağlı durumlar, iştah kontrolünde değişikliklere neden olabilmektedir. Premenstrüal sendrom genç kızların besin tercihini de etkilemektedir. Bu dönemde çikolata, sütlü tatlı ve hamur tatlıları en çok tüketimi artan besinlerdir.
  • Demir, triptofanın serotonin öncüsü olan 5-hidroksitriptofana dönüşümünü sağlayan triptofan hidroksilaz enziminin kofaktörüdür. Beyinde GABA sistemine ilişkin hücreler demir yönünden zengindir. GABA’nın PMS yönünden önemi ise bilinen bir gerçektir.

TAVSİYELER: PMS döneminde artan tatlı yeme isteklerinizde kendinize rafine şekersiz, fit ve diyet tatlı tarifleri yapabilirsiniz. Kas spazmlarını azaltmak ve iştah artışını engelleyebilmek için ara öğünlerinize süt, yoğurt ve kefir ekleyebilirsiniz. Düşük glisemik indekse sahip besinlerle tok kalma süreniz daha uzun olacaktır ve artan iştahla başa çıkmanız kolaylaşacaktır. Vücutta su tutulumunun önüne geçmek amacıyla tuz tüketimi bu dönemde azaltılmalıdır. D vitaminleri ve Magnezyum, Demir minerallerinden zengin beslenerek bu dönemin daha rahat geçirilmesini sağlayabiliriz. Yeterli uykuya ve su tüketimine dikkat edilmelidir.

Sağlıkla kalın ?

1 Yorum
  • Alev Bıtırak
    05 Nisan 2021 Cevapla

    Güzel bir konu seçilmiş genel bir problem olduğunu için kadınlar için önemli. Çok teşekkürler…

Yorum Yazın