YAĞLARIN BESLENMEMİZDEKİ YERİ I BEYZA KURTLAR

YAĞLARIN BESLENMEMİZDEKİ YERİ I BEYZA KURTLAR

YAĞLARIN BESLENMEMİZDEKİ YERİ

Yağlar, günlük dengeli beslenme için gerekli bir besin ögesidir ve önerilen düzeylerde tüketildiğinde vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlarlar. Dengeli beslenmek için Besin Tarım Örgütü  (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ nün önerilerine uygun olarak günlük alınan enerjinin en az %15-20,  en fazla  %30’unun yağlardan gelmesi gerekir.

Yağ asitlerinin beslenme ve sağlık üzerinde olumlu/olumsuz çok etkisi bulunmaktadır. Doymuş yağ asitlerinin özellikle kalp damar hastalıkları ile yağ birikimi/kilo alımına neden oldukları, doymamış yağ asitlerinin etkisinin ise genellikle olumlu yönde etkili olduğu düşünülmektedir.

Doymuş yağ asitleri ile tekli doymamış yağ asitleri insan vücudunda sentez edilebilirler. Fakat insan vücudu, çoklu doymamış yağ asitlerini sentez   edemez ve dışarıdan alınması gerekir.  Bu nedenle bu yağ asitlerine ‘elzem yağ asitleri’ denir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri insan vücudunda sentezlenmedikleri için dışardan alınmalıdırlar.

Peki Omega-3 ve Omega-6 vücudumuzda ne iş yapar?  

  Omega-3 yağ asitleri; göz ve beyin fonksiyonlarının eksiksiz olarak yerine getirilmesine yardımcı olduğu ve kandaki yağ konsantrasyonunu düzenlediği belirtilmektedir. Omega-3 yağ asidinin trigliserit başta olmak üzere toplam kolesterol ve LDL-kolesterol düzeylerini azalttığı, HDL düzeylerini de artırdığı kanıtlanmıştır. Omega-3 yağ asitleri fındık, ceviz, tohumlar ve susamda, keten tohumu ve soya fasulyesi, kanola ve zeytin gibi bitkisel yağlarda bulunduğu tespit edilmiştir. Uskumru, ringa, tuna, somon, sardalye gibi soğuk su (dip) balıkları yağlı olup, omega-3 bakımından zengindir. Omega-3 soğuğa karşı koruyucudur. Bu nedenle en çok soğuk su balıklarında bulunur. Haftada iki-üç gün yağlı balık yiyerek günde 0,5–1 g kadar omega-3 (EPA ve DHA) alınabileceği belirtilmektedir.

 Omega-6 yağ asitlerinin cilt sağlığını koruduğu, esnek ve pürüzsüz cilt oluşumu sağladığı belirtilmekte, böylece derinin yaralanmalardan ve enfeksiyonlardan korunduğu, vücut sıcaklığı ve su kaybını düzenlediği düşünülmektedir. Omega-6 yağ asitleri mısır, soya, pamuk ve ayçiçeği yağlarında çok fazla bulunduğu tespit edilmiştir

  Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, EPA ve DHA’nın sentezlenmesinde görev alırlar. EPA ve DHA insan beynindeki hücrelerin yenilenmesine yardım ederek beyin ile retina hücrelerinin çoğalmasını sağlamaktadır. Beyin hücrelerinde DHA seviyesinin düşmesi ile depresyon, hafıza kaybı, Alzheimer, şizofreni ve görme bozuklukları gibi problemler de ortaya çıkabilmektedir. Bu yağ asitlerinin kalp krizi, kalp damar hastalıkları, depresyon, migren türü baş ağrıları, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon, bazı alerji türleri ile bazı kanserler gibi birçok hastalıktan korunmada önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir.

  Vücuttaki omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin birbirine oranı (n6/n-3) çok önemlidir. İdeal beslenmede gıdalarda bulunması istenilen n-6/n-3 oranı 5:1 ile 10:1 arasında olmalıdır.

 

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/healthydayswithbeyza/?hl=tr

 

Yorum Yok

Yorum Yazın